Huawei Y6 Pro, smartphone-ul cu baterie care nu ”moare” [REVIEW]
Huawei Y6 Pro este un smartphone mid-range dotat cu o baterie enormă ”învelită” într-un design atrăgător. Acesta este review-ul Huawei Y6 Pro în ceea ce privește autonomia.
Slujba mea mă poartă, deseori, peste mări și țări, iar asta înseamnă multe cozi la aeroport și multe controale la punctele speciale de securitate. Pentru mine, asta este o problemă mai mare decât pentru majoritatea pentru că cele trei baterii externe pe care le port constant după mine în astfel de deplasări mă fac, aproape de fiecare dată, suspect în fața autorităților. Deja m-am obișnuit cu clasicul ”sir, could you come with me please” și cu bețișorul de ureche trecut peste baterii și peste ghiozdan. Replica mea de fiecare dată? ”My phone’s battery sucks”. Și asta nu mi s-a întâmplat cu un singur smartphone, de la un singur producător, ci cu toate pe care le-am avut până acum. De asta iau serios în considerare Huawei Y6 Pro pentru excursiile mele viitoare și mai jos vă detaliez și vouă, celor care căutați un telefon cu autonomie bună, de ce modelul este o opțiune demnă de luat în considerare.
Huawei Y6 Pro, după cum spuneam mai sus, are o configurație decentă, de mid-range pe care te poți baza. Display-ul de 5 inch are rezoluție HD și sub el stau un procesor Mediatek MT6735P cu patru nuclee și 2GB memorie RAM, o configurație bună pentru browsing, multimedia și gaming mai puțin pretențios. Camerele foto sunt de 13, respectiv 5MP, iar spațiul de stocare de 16GB poate fi extins printr-un card microSD de maximum 256GB. Partea cea mai importantă este bateria de 4.000 mAh și despre ea vă voi vorbi pe larg în acest articol.
Huawei Y6 Pro are un preț mic și poate fi cumpărat de aici.
Review Huawei Y6 Pro: Autonomie
Cei de la Huawei au modele pentru toate nevoile și toate gusturile, iar modelul Y6 Pro este construit special pentru cei care vor un telefon care ține și ține și ține și care nu te lasă la greu. Dimensiunea și rezoluția ecranului, procesorul quad-core și bateria de 4.000 mAh au fost alese special pentru a oferi o autonomie cât mai bună, iar acest lucru se simte din plin.
Înainte de a trece de scenariile de utilizare, trebuie să vă zic câte ceva despre încărcarea în sine a dispozitivului. De la 0 la 100%, Huawei Y6 Pro ajunge în aproximativ două ore. Cu toate că nu dispune de tehnologie Fast Charge, timpul de încărcare este mai mult decât decent pentru un smartphone cu baterie atât de mare și autonomie atât de bună.
Pentru testele de baterie, am zis să mă pun în pielea voastră, a cititorilor și să testez telefonul din mai multe perspective. Eu sunt un utilizator hardcore, și aceasta este și primul mod de testare. Asta înseamnă că am eliminat laptopul aproape de tot din viața personală, PC-ul fiindu-mi util numai la birou. De la 7.30 dimineața până la 0.00 noaptea, telefonul meu stă cu GPS-ul activ, conexiunea de date activă, WiFi-ul pornit, și are sincronizarea automată a două conturi de email, dar și un smartwatch conectat prin Bluetooth tot timpul. Sunt dependent de smartphone și cel mai mult fac browsing, iar datele incluse în abonament îmi permit să deschid și în jur de 10 clipuri video pe zi. De jucat nu mă joc, dar cel puțin două ore pe azi ascult muzică în căști, iar ecranul stă pornit, în total, cel puțin cinci ore. Apelurile 3G și SMS-urile sunt la ordinea zilei. Partea proastă pentru mine este că, în mod normal, trebuie să-mi încarc telefonul la jumătatea zilei.
Huawei Y6 Pro este un smartphone perfect pentru un utilizator hardcore, cel puțin din punct de vedere al bateriei. Rutina de mai sus repetată pe modelul Y6 Pro a însemnat o zi și jumătate de folosire, adică de la 7.30 până la 0.00 noaptea și apoi de la 7.30 până la ora 13.00. Iar acest lucru mi s-a părut impresionant.
Sunt, totuși, conștient, că majoritatea persoanelor nu sunt la fel de dependente de smartphone ca și mine, așa că am încercat să mă pun și în pielea unui utilizator obișnuit. Pentru a înțelege asta, am stat de vorbă cu niște prieteni pe care i-am văzut că reușesc să se desprindă de telefoanele lor. Din ce am aflat, folosesc Facebook-ul, dar mai rar, se joacă câteva minute pe zi, urmăresc două-trei clipuri pe Youtube și efectuează câteva apeluri. Utilizatorii obișnuiți nu ”uită” 4G-ul pornit toată ziua și nici nu stau cu GPS-ul deschis permanent, ci activează aceste setări când au nevoie de ele.
Din perspectiva de utilizator obișnuit am ajuns la finalul celei de-a doua zile de utilizare cu aproximativ 20% la din baterie, așa că am pus telefonul la încărcat peste noapte. O autonomie mai mare de o zi este mare lucru pentru majoritatea utilizatorilor, iar două zile (și ceva) de folosire pentru o singură încărcare este de-a dreptul impresionant.
Pentru a verifica autonomia și din perspectiva utilizatorilor light, adică celor care folosesc un smartphone ca pe un telefon clasic, a trebuit să renunț la rețele sociale și browsing-ul l-am redus la minimum. Am deschis WiFi-ul sau datele doar pentru a verifica emailul la câteva ore și am efectuat câteva apeluri și am dat mai multe SMS-uri. Inițial, voiam să consum bateria răspunzând la SMS-urile de tip spam pe care le-am primit pe parcursul timpului, dar bateria a scăzut cu numai 3% când cele 30 de SMS-uri trimise către unul dintre numere au dus la scoaterea mea din baza de date, așa că am renunțat la idee.
La finalul primei zile, mai aveam peste 70% din baterie și mi-am dat seama că un utilizator light ar putea folosi telefon pe puțin trei zile fără să aibă nevoie să-l bage la încărcat.
Și, ca să definitivez testul, am trecut Huawei Y6 Pro printr-un test de benchmark. Am încărcat telefonul la 100%, am instalat Antutu Battery și am pornit programul. Smartphone-ul a stat conectat la WiFi și am scos cartela SIM din el, pentru că citisem că un test complet poate dura până la 5 ore și nu voiam să rămân fără telefon atât timp. Decizia a fost una bună deoarece software-ul de benchmark a sintetizat jocuri, filme și browsing pentru mai bine de opt ore. Am pornit testul la ora 15.30 și la ora 0.00, când m-am culcat, încă rula, iar Huawei Y6 Pro mai avea 22% din baterie.
Nu știu exact cât a mai durat, dar am găsit telefonul cu 17% baterie a doua zi, iar rezultatele le puteți vedea în capturile de ecran de mai jos. Cu toate că modelele cu care este comparat Huawei Y6 Pro la secțiunea de rezultate sunt mai vechi, vă puteți face o idee din diferența enormă de punctaj față de telefoane cunoscute, precum Samsung Galaxy Note 3 sau Nexus 5.
În concluzie, din punct de vedere al autonomiei, Huawei Y6 Pro este smartphone-ul perfect pentru cei care vor un telefon care nu ”strâmbă din nas” când vine vorba despre sarcini îndelungate și solicitante. Ca un bonus, merită menționat că smartphone-ul nu s-a încins în perioada în care am rulat testul sintetic de mai sus, cu toate că procesorul a ajuns și la 70% grad de folosire de multe ori.